Project:Shenyang 1905 Culture Park

Location: Shenyang, Liaoning Province, China

Completed in 2019

Design Director: Qi Quan

Photo:ZEBRA VISUAL

“Youth is a beautiful and unforgettable time, and it is the beginning of all future light and happiness.” – Mikhail Kalinin

In 1905, the prototype of China’s first industrial enterprise was built, recently this industrial facility has been transformed into a cultural park that inherits its past industrial heritage.
Today, 115 years later, Qi Quan and his exceptional design team have reshaped this place into a creative space that fits the youngster’s lifestyle.

Once an outstanding industrial facility with more than 40 honorary awards from the state, now the building is transformed into a creative maker space complex with workshops, fairs, and cultural activities.

Qi Quan believes that “the purpose of design is to let art get out into the open, meet the city, and meet life”. The goal was to keep the sense of the history of the building with its industrial style and take the experience as the main axis to create a work of art and a cultural venue for the public.
The classic industrial style is presented by a combination of black metal and wood-colored materials. It caters to the aesthetic taste of young people. Attention to detail helps to bring out the industrial theme and achieve a clear and complete look.

Cool colors, bare ceilings, and bright plaques together with bright yellow accents express the character of the place. Elevated workshops and studios meet the needs of different people. A grid layout brings a sense of hierarchy and order to the multifunctional space.

The entire building barely has any whitewash, the stress was put on using materials that would highlight the simple and modern industrial theme. Rough metal combined with bright colored accents erase borders between different spaces. The industrial style with such a strong personality makes it a truly inspiring place for independent creators to work in.
In addition to the regular studio setting, a lecture space was designed for workshops and classes. Warm lighting creates a relaxing atmosphere. The clever use of wood color and faint light breaks the monotony of cement walls.

The design of the bookstore area is the finishing touch. All three stories get large amounts of natural light. The semi-suspended coffee shop is the most unique part of this bookstore. A leisure space where history meets the future.
Conforming to the ever-changing world, the entire project reflects the expectations of the youth. The design team is breaking future expectations with the charming techniques that were used in the project.

Floor plan
Design Director: Qi Quan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound